Če bomo bogatili druge, bodo drugi bogatili nas.

»Čeprav moraš storiti nekaj še tako nepomembnega, to dobro opravi in temu posveti toliko skrbi in pozornosti, kot bi jo nečemu, kar se ti zdi najpomembnejše. Kajti po teh drobnih stvareh ti bodo sodili.« 

– Mahatma Gandhi –

Notranje bo vedno postalo vaše zunanje, kajti vse je ustvarjeno dvakrat: najprej v vaših mislih nato v vaših besedah in dejanjih.

Vse se začne pri zaupanju

Znanstveno je dokazano, da je elektromagnetno polje, ki ga ustvarja človeško srce, pet tisočkrat močnejše od polja človeškega uma, kar pomeni, da ljudje čutijo ali so nam pri srcu ali ne in vedo ali jim želimo najboljše.

Vse se začne pri zaupanju. Ljudje sodelujemo in poslujemo z ljudmi, ki jim zaupamo. To je pomemben »račun«, ki ga je vredno ohranjati. Vsakokrat ko nam ne uspe storiti, kar smo obljubili, ko pozabimo vrniti klic nekomu, ko grdo govorimo o nekomu, dvigujemo vrednost s tega pomembnega računa. Dnevni pologi na ta račun poglabljajo odnose, dnevni dvigi iz njega pa jih krhajo.

Kako drugačni bi bili lahko naši dnevi v službi pa tudi doma, če bi ljudem okoli sebe večkrat povedali, da vidimo in zelo cenimo najboljše v njih. Glede na moč delovanja naših energij, bi k povezovanju pripomogle že tihe misli o tem in naši občutki, še večjo moč pa imajo besede. 

Okolje, kjer je varno biti človek

Slediti pomembni vrednoti, biti dober človek, postaja iz dneva v dan večja redkost. Kje smo izgubili tistih nekaj osnovnih vrednot, ki gradijo resnične vezi? Iskrenost, spoštovanje, poslušanje in podpora imajo izjemno moč, ki jo ima vsak izmed nas v vsakem trenutku dneva.

Z njimi lahko ustvarjamo varno in zaupanja vredno okolje za ljudi, ki so okoli nas. Samo odločiti se moramo, da jih izberemo in vnesemo v svoje dnevno delovanje, pogovore, zahteve in procese. Vsi čutimo potrebo po preseganju samega sebe, hkrati pa hrepenimo po tem, da bi pustili pečat.

Ni pomembno to, kje pristanemo na poti uspeha, pomembna je pot po kateri smo prišli do tja. Resnična nagrada dobrega življenja, ni v tem kar dobimo na koncu poti, temveč to, kar postanemo, ko pridemo na cilj.

Dajmo vrednost drugim

Velikokrat zmotno mislimo, da če smo odprti, prijazni in iskreni, se predamo ljudem in dovolimo, da lahko prestopajo naše meje. To preprosto ne drži. Meje lahko postavljamo tudi na sočuten, spoštljiv in odločen način. S takšnim vedenjem in delovanjem, ustvarjamo merila za odnose in delovanje širše skupnosti.

Filozof Rumi je dejal: »Izpusti kapljico. Postani ocean«. Če razmišljamo samo o sebi in o tem kako bomo vse zadržali zase in ne bomo pomagali tudi drugim doseči uspehov, ustvarjamo pri sebi strah, da bi uspeh drugih presegel našega, da bomo izgubili to, kar smo s trudom dosegli.

Če ne bomo pomagali zmagati tudi drugim, tudi sami ne bomo dosegli obilja. Osredotočimo se na najboljše kar smo lahko in delimo to tudi z drugimi. To nam bo dalo ugled in nove priložnosti. Če bomo bogatili druge, bodo drugi bogatili nas. Ko se bomo upokojili, bomo pozabili na rezultate posameznega leta in kvartala, si bomo pa dobro zapomnili, komu smo s svojim odnosom, podporo in delovanjem, pomagali na poti uspeha, uresničitve sanj in boljšega življenja.

Dobimo kar pošljemo v svet. Naše zunanje življenje pa ni nič drugega kot zrcalna podoba našega notranjega življenja. Sveta ne vidimo, kakršen je, ampak kakršni smo mi.

Iskreno in z vami, Karmen Pangos